Dobór czyściwa i systemu dozującego

Czyściwa przemysłowe

Dobór czyściwa do zadania, które chcecie wykonać

Dobór czyściwa i systemu dozującego

Oferta czyściw papierowych, dozowników jest ogromna i być może czujesz się nieco zdezorientowany. Zastanawiasz się: jaki rodzaj czyściw jest mi potrzebny lub jaki system dozujący wybrać, by zapewnić optymalne warunki pracy, bezpieczeństwo i wysoki poziom higieny? Mamy dla ciebie praktyczne porady i wskazówki, dzięki którym podejmiesz właściwą decyzję.

Jeśli będziesz potrzebował dodatkowych informacji – nie wahaj się, skontaktuj się z nami. Nasi specjaliści służą pomocą, odpowiedzą na każde twoje pytanie i pomogą dobrać odpowiednie produkty do Twoich potrzeb i profilu działalności. Jesteśmy do Twojej dyspozycji: https://www.higienaserwis.pl/kontakt

Przygotowaliśmy dla ciebie poradnik, z którego dowiesz się, który rodzaj czyściw jest Ci potrzebny i jaki system dozowania sprawdzi się najlepiej w Twojej firmie. Od czego zacząć? Przede wszystkim od odpowiedzi na kilka podstawowych pytań, które pozwolą wybrać odpowiednią dla potrzeb Twojej działalności grupę produktów.

Do czego będą używane czyściwa?

Czyściwa celulozowe polecane są do wycierania, osuszania, polerowania powierzchni i przedmiotów głównie w branży gastronomicznej, kosmetycznej czy medycznej. Wysokiej jakości celuloza zapewnia dużą miękkość i elastyczność czyściw przy zachowaniu chłonności i odporności na wysokie temperatury.

Czyściwa włókninowe sprawdzą się w przypadku pracy z trudniejszymi w usunięciu zabrudzeniami – dzięki swoim właściwościom absorbują i usuwają z czyszczonej powierzchni plamy olejów, smarów czy farb. Świetnie współpracują nie tylko z wodą, ale i różnego rodzaju środkami chemicznymi, detergentami czy rozpuszczalnikami. Są bardzo wytrzymałe, mocne, grube i mięsiste.

Rodzaje czyściw

Wysokiej jakości czyściwa celulozowe i włókninowe

Czy czyściwa będą miały kontakt z żywnością?

W kuchniach i lokalach gastronomicznych najczęściej korzysta się z czyściw celulozowych (papierowych). Są miękkie, doskonale chłoną wodę i płyny, nie pylą podczas używania. Pamiętaj, żeby wybrać tylko te produkty, które są oznaczone odpowiednim certyfikatem dopuszczającym je do kontaktu z żywnością (więcej o certyfikacie ISEGA przeczytasz w tym artykule: https://www.higienaserwis.pl/news/cat/porady/post/dlaczego-certyfikat-isega/).

Gdzie będzie używane czyściwo, jak często i przez ile osób jednocześnie?

Odpowiedzi na te pytania pozwolą ci dobrać odpowiedni system dozowania czyściw i ich rodzaj. W zależności od tego, jak często będzie potrzebne i ile osób będzie z niego korzystać możesz dopasować dozownik, który nie tylko poprawi komfort i wygodę pracy, ale również pozwoli wygenerować spore oszczędności.

Czy potrzebne będzie mobilne rozwiązanie czy też stabilne i stacjonarne?

Odpowiedni wybór stojaków jest niezwykle ważny i rzutuje na wydajność i higienę pracy. Do każdego z nich polecane są konkretne czyściwa (w roli, składce, z możliwością podziału na odcinki itd.), dzięki czemu minimalizujesz koszty i podnosisz efektywność. W zależności od potrzeb wybierz odpowiedni rodzaj stojaków na czyściwa – nablatowe, ścienne czy podłogowe.

Sojaki i podajniki do czyściw

Stojaki na czyściwa TORK

Przykładowe zastosowanie różnego rodzaju czyściw

Począwszy od jedno, dwu i trzywarstwowych wielozadaniowych czyściw papierowych, a skończywszy na zaawansowanych włókninowych niepylnych i czyściwach do trudnych zabrudzeń, które są wyjątkowo chłonne, wytrzymałe na mokro, odpowiednie do wycierania, czyszczenia oraz wielu innych czynności możecie stworzyć właściwą kombinację produktów.

Odpowiedni dobór czyściw i dozowników do miejsca ich przeznaczenia jest kluczowe i daje gwarancję maksymalnego wykorzystania potencjału całego systemu, wygenerowania oszczędności i zapewnienia optymalnego poziomu czystości, higieny i bezpieczeństwa.

Przeczytaj, na co zwracać uwagę wybierając czyściwa i systemy dozujące do kuchni w hotelach czy restauracjach, zakładów przemysłowych, warsztatów czy fabryk.

Czyściwa do zakładów maszynowych, fabryk

W zakładzie maszynowym mamy do czynienia z bardzo ciężkimi zadaniami – czyszczeniem elementów z olejów i smarów, usuwaniem opiłków metalu czy oczyszczaniu różnych powierzchni z użyciem rozpuszczalników i innych środków chemicznych.  Do takich celów przeznaczone są grube czyściwa (np. trzywarstwowe), włókninowe – to takie najlepiej współpracują z wodą, chemią do sprzątania czy rozpuszczalnikami, a dzięki dużej chłonności podnoszą zarówno efektywność, bezpieczeństwo i wygodę pracy.

Czyściwa przemysłowe Tork

Czyściwa dla gastronomii

Na obszarze kuchennym i w zakładach przemysłowych przy przygotowaniu i przetwórstwie żywności kluczowymi aspektami będą bezpieczeństwo i higiena. Wiele zadań musi być wykonanych szybko i sprawnie, a swobodny dostęp do czyściwa niezwykle ważny. Wówczas czyściwa zapewnią bezpieczne przygotowanie żywności, gwarantując najwyższy poziom higieny i ułatwiając przestrzeganie norm HACCP. Tu koniecznie należy zwrócić uwagę na certyfikaty dopuszczające czyściwa do kontaktu z żywnością – wybieraj tylko produkty posiadające certyfikat ISEGA.

Czyściwa dla gastronomii

Czyściwa do warsztatów samochodowych

W warsztatach samochodowych występują bardzo różnorodne zadania, więc wszechstronne rozwiązania czyszczące są niezwykle istotne. Potrzebne są produkty, które sprawdzą się w wielu zadaniach – zarówno wycieraniu, czyszczeniu, jak i polerowaniu.

Przejdź do sklepu Higiena Serwis, zapoznaj się z ofertą a jeśli potrzebujesz pomocy lub doradztwa – napisz lub zadzwoń: https://www.higienaserwis.pl/